De store træers vogter

Sitas01

Mimi Hvass

Hvis der stadig var telefonledninger, ville de være smeltet under samtalen med Mimi Hvass, direktør og indehaver af SITAS. Hendes engagement i træer brænder i den grad igennem.

Ikke så sært at hun er kvinden, der kan overtale Søren Ryge til for åben skærm at plante en kæmpetaks i sin have – selvom om hans holdning ellers er, at man skal plante et frø og væbne sig med tålmodighed. Det var netop denne bedrift, der udløste Danske Anlægsgartneres PR pris i januar 2011.

Træer i blodet
Mimi Hvass har siden 2003 været direktør og indehaver af SITAS,  Scandinavian Instant Trees A/S, som blev grundlagt af hendes far, Niels Hvass, i 1966. Men det med træerne begyndte ikke der. Mimis farfar, Jens Hvass, var skovrider i Rold Skov.

Da Mimi Hvass overtog forretningen, var det primært det offentlige, der købte store træer. Nu er der kommet flere og flere private til. Det giver tættere kundekontakt, for hvor kommunen ringer og bestiller et antal træer, så kommer privatkunderne ud og kigger på træer.

“Så kan vi godt bruge en times tid med at gå rundt med kunden, som er helt overvældet over, hvor mange træer, der er at vælge imellem.”

En skov af træer
SITAS er specialiseret i store træer og har ca. 15.000 træer på otte hektar jord ved Ballerup.

Træerne er mellem fem og 40 år gamle og tre til 10 meter høje. Så der skal langtidsplanlægning til, for at sådan en forretning kan fungere. SITAS køber træerne, når de er to-tre år gamle. Herefter bliver de omplantet, når de er fire, otte og 12 år gamle – med mindre de er solgt inden.

Fremtidens havetræ

Sitas02

Kugleplataner på SITAS planteskole

“Med klimaforandringerne og varmere somre er vi begyndt at kigge sydpå efter nye sorter. Så køber vi fire-fem træer hjem og eksperimenterer med dem,” forklarer Mimi Hvass.

Nogle eksperimenter går bedre end andre. Kugleplatanen er et eksempel på et træ med succes under danske forhold.
“Kugleplatanen giver én minder om Paris eller Barcelona, men træet er meget mindre end den almindelige platan, så den passer i en dansk villahave,” siger Mimi Hvass, som nu har plantet en hel mark til med kugleplataner.

Bevar de gamle træer
Mimi Hvass’ engagement i træer handler ikke udelukkende om bundlinjen. Hun er en varm fortaler for, at folk bevarer gamle træer ikke alene på grund af deres skønhed og historie, men også på grund af deres betydningen for klimaet. I øjeblikket er hun ved at sende en opfordring rundt til lokalpressen om at bevare de gamle store træer.

“Det kan ikke være rigtigt, at vi skælder ud på de fattige lande over, at de fælder regnskoven, når vi selv har fældet de meste af vore skove,” siger Mimi Hvass.

Teknikeruddannelse gav skulderbredde
Mimi Hvass begyndte at arbejde i SITAS i 1991. Efter en del år, hvor hun fik en masse praktisk erfaring, valgte hun i slutningen af 1990’erne at tage gartnerteknikeruddannelsen. Guleroden var, at hun en dag kunne overtage virksomheden.

“Jeg gad ikke bare være fars pige i en mandeverden, så derfor var det vigtigt for mig at tage teknikeruddannelsen, som gav mig lidt skulderbredde,” siger Mimi Hvass.

Se SITAS’ hjemmeside