Fra hedens vind til sommerhusene på Djurs

Anlægsgartner Claus Pors-Nielsen har i år 10 års jubilæum som selvstændig anlægsgartnermester med firmaet Pors Anlæg. Men han har en livstids erfaring med det grønne, og de erfaringer trækker han stadig på.

Pors Anlæg

De Geometriske Haver i Herning er blandt de kunst-færdige anlæg, som Claus Pors-Nielsen har været med til at passe.

Det begyndte som skovarbejder i de vestjyske statsskove, men han har også arbejde ved Herning Kommune og bl.a. vedligeholdt beplantningen i De Geometriske Haver, som blev designet af den ikoniske landskabsarkitekt C. Th. Sørensen.

Siden 1983 har Claus dog haft base på Djursland, hvor han selv har bygget sit eget hus og bl.a. været med til at løfte servicevirksomheden ISS (dengang de stadig havde ansvaret for grønne områder overalt i landet).

I de sidste 10 år har han i stedet været selvstændig med Pors Anlæg. Det er gået glimrende, men det er ikke fordi, at der har været masser af opgaver med faskiner, regnbede og grønne tage.

“Der er ikke for alvor brug for klimasikring herover på Djurs, for der er så meget silt i jorden, at vandet forsvinder ned, lige så hurtigt som du kan hælde det på,” forklarer Claus Pors-Nielsen, som dog kører i hele Jylland og på Fyn og derfor ikke er begrænset til de lokale jordforhold.

Hedens vind

En af de lektioner som Claus Pors-Nielsen har taget med fra sin fortid på heden og i de vestjyske statsskove er, at det er vigtigt med det rigtige plantemateriale.

“Hvis du køber planter fra Sjællands eller Østjyllands gode lerjord med læ og masser af næring og planter dem ude vestpå, så har de ikke mange chancer. Næringsstofferne er mindre tilgængelige på de sandede, dårlige jorde og blæsten er meget hård ved tingene. Men hvis du køber planterne fra planteskoler i Vestjylland og tager dem østpå, så har de det som blommen i et æg. De lader simpelthen til at have vokset sig stærkere i de barskere forhold,” lyder det fra anlægsgartnermesteren, som derfor har baseret en stor del af sin forretning på at rådgive kunderne omkring det rigtige plantevalg.

Som han siger:

“I sidste ende er det billigere at hyre mig til at finde de rigtige planter til det rigtige sted, fremfor bare at køre til den nærmeste planteskole og købe blindt ind.”

Storkunder men også hr. og fru. Jensen

Ud over rådgivning er et af Pors Anlægs vigtigste arbejdsområder vedligeholdelsen af grønne områder, og her har der ikke været megen udskiftning i kundeporteføljen i de seneste år.

“Jeg har haft forrygende travlt, også i kriseårene 2008-2011, men det er fordi jeg har haft en fast gruppe af store, statslige kunder i de seneste 10 år. Her løser jeg f.eks. specialiserede vedligeholdelsesopgaver, som de helt store anlægsgartnerfirmaer har svært ved at løfte,” forklarer Claus Pors-Nielsen.

Han har bl.a. stået for snerydning på en række af DSBs stationer i Århus, hvor han simpelthen tog soveposen og maskinen og et par ekstra mand med og var klar med et øjebliks varsel.

De faste storkunder betyder dog ikke, at Pors Anlæg smækker røret på, hvis almindelige parcelhusejere ringer med en opgave.

“De er velkomne til at ringe, for der er også mange sommerhuse i området, som benytter diverse hjemmeservicefirmaer til at få lagt belægningen. Og så kommer jeg jo bagefter og kan fortælle dem, hvordan det skal gøres, hvis det skal gøres ordentlig. Men jeg er heller ikke bleg for at sige nej tak, hvis folk vil have lavet alt for meget,” understreger han.

Den afslappede holdning til at skrabe nye arbejdsopgaver til sig kan også ses i Claus Pors-Nielsens markedsføringsindsats – han har ingen hjemmeside, har kun det lovpligtige CVR-nummer på bilen og ellers bare firmanavn og telefonnummer på arbejdstøjet.

“Og så lige 1.500 visitkort hjemme i skuffen,” fortæller han med et grin.

For når man gør sit arbejde ordentligt og har gjort det ordentligt i mere end et årti, så har man ikke så meget brug reklame. Men man kan jo altid ringe og få en snak på 23 23 46 62