Så må de andre klippe græsset

Kim Lundager havde kun været i lære i 1 år, da han begyndte at arbejde selvstændigt som anlægsgartner. Som han siger: “Vi måtte jo kun arbejde i 37 timer. Så måtte jeg finde på noget for at få resten af tiden til at gå.”

Få ting giver et mere imponerende indtryk af ejendommen end en flot belægning.

I 2003 stiftede han så virksomheden “Anlægsgartner Kim Lundager”, der i dag har 4 ansatte og arbejder lige så langt væk fra adressen i Vildbjerg, som opgaverne ligger.

Alle størrelser nyanlæg

Kim Lundager er udlært såkaldt “grå anlægsgartner”, så det er de kunstfærdige belægninger og de flotte nyanlæg, som han synes er skæggest.

“Jeg gider ikke gå og beskæftige mig med vedligehold. Det er helt klart nyanlæg, som er mest interessant, at plante og bygge nyt,” forklarer anlægsgartnermesteren, som laver alle slags nyanlæg – fra fru. Jensens flisegang til enorme udearealer omkring skoler og plejehjem. Faktisk er det også Kim Lundager, som har etableret græs på hele 75.000-80.000 m2 ved det nye supersygehus i Gødstrup.

Handelsskolen i Vejle har fået nye, flotte udearealer af Kim Lundager, der dog også laver mange mindre haveprojekter for private kunder.

Det er altså ikke opgavens størrelse, som afskrækker den lille anlægsgartnervirksomhed. Eller afstanden for den sags skyld. Kim Lundager har eksempelvis netop afsluttet et projekt i Hedehusene mellem Roskilde og København, men for det meste bevæger Kim og hans anlægsgartnere sig nu i en radius på omkring 30-40 kilometer fra hjemadressen øst for Herning.

Lad fagfolkene om specialarbejdet

Der er mange, som skal have lavet ny kloak i disse år, så Kim Lundager har mange opgaver med at lave nye terrasser, gangstier og indkørsler over de nye rør. Selve kloakarbejdet laver virksomheden dog ikke. Efterhånden kaster mange anlægsgartnere sig ellers over den slags, men ikke Kim Lundager.

“Vi laver det, som vi er bedst til, og så hyrer vi en autoriseret kloakmester, som vi har gode erfaringer med. Vi vil simpelthen ikke skyde os selv i foden ved at sige, at vi laver alt,” fastslår han.

Passer på ryggen

Mulighederne er næste uendelige for en fagmand, der kender sine sten og planter.

Tidligere sagde man, at der ikke fandtes en arbejdende anlægsgartner over 40 år, som stadig selv lægger fliser. Men heldigvis har tiderne ændret sig, og 33-årige Kim Lundager har store planer om at arbejde i felten længe efter sin 40-års fødselsdag.

“Det er der ingen tvivl om. Jeg arbejder 50 timer om ugen nu, og ingen af os i firmaet skal gå ned med en rygskade,” understreger Kim Lundager, der har vaccum-løftere til fliser og kantsten, minilæssere og -graver til jord og materialer, og hvis det er muligt, bliver ingenting længere flyttet med trillebør og håndskovl.

Læs mere og kontakt virksomheden her https://kimlundager.dk/