Selvstændig som 17-årig

Allerede som 17-årig blev den nu 37-årige Jesper Kristensen selvstændig, da han overtog sin mors brugskunst-forretning og gård.

I dag driver han på 19. år anlægsgartnerfirmaet Djurs Grønt i Vivild på Djursland sammen med sin hustru, Marianne. Begge har det grønne i blodet. Mariannes forældre har været væksthusgartnere, Jespers far var anlægs- og planteskolegartner, mens hans mor var blomsterbinder.

Anlægger mange privathaver

Kundekredsen er for en stor del private kunder fra Århus-området. En kunde har såmænd fået anlagt have af Djurs Grønt hele tre gange. Hver gang han har bygget nyt, skulle der anlægges en ny have helt fra bunden.

Haveanlæg fra Djurs Grønt

“Men nu tror jeg altså ikke, han flytter mere,” lyder det fra Jesper.

Jesper og Marianne tager de fleste private kunder med ud på planteskolen for at vælge planter, og der bruges generelt meget tid på hver kunde. “Det er også fra kunderne meget fornyelse kommer. Ofte har kunden set en bestemt plante eller flise, som vi så finder frem.” Den slags inspirerer til nytænkning.

Et år efter Djurs Grønt har anlagt en have, kigger de forbi for at se, hvordan haven har det. “Og det gør altså ondt, hvis det hele er groet til,” siger Jesper.

Ingen ambitioner om stort firma

Romantisk havedam

Djurs Grønt har i øjeblikket 5 til 6 faste folk. Der er ingen planer om at blive større.

“Jeg vil selv ud at lave noget,” siger Jesper Kristensen, som finder stor glæde ved arbejdet som anlægsgartner. Planlægningsfasen og afslutningen er hans foretrukne faser at anlægget. Under selve arbejdet glæder Jesper sig mest til at se det endelige resultat og kundens reaktion.

“Det er så dejligt at opleve kundens glæde over den nye have.”

Maskiner skåner kroppen

Arbejdet som anlægsgartner er hårdt fysisk, og hvis man som Jesper Kristensen helst ikke vil ind til et skrivebord og være administrator, er det vigtigt at passe på kroppen.

“Vi lader maskiner lave alt det, de overhovedet kan,” siger han. Minigummigeder laver en del af arbejdet, og er planter for store at håndtere, bestiller Djurs Grønt hellere en kranvogn. Desuden sættes sikkerheden højt, så høreværn og andre former for beskyttelse er en del af den daglige udrustning.

Ikke i forældrenes fodspor

Hvor Marianne og Jesper er havnet i næsten samme job som deres forældre, ser det helt anderledes ud med de to døtre på 15 og 17 år. Den ene drømmer om at blive revisor, den anden om at blive flyveleder. Indtil videre er deres liv skole, mad, håndbold (som begge piger dyrker på eliteplan i Randers HK) samt søvn.

“Men de har hjulpet til en uge her i sommerferien og er en rigtig god hjælp,” siger den stolte far.

Se Djurs Grønts hjemmeside