Fra japansk have til Junckerhave

Junckerhaven01Efter i mange år at have forsøgt at indarbejde japanske haver i den danske havetradition, gik det i 2005 op for Lars Juncker, at den japanske have hører til i Japan.

“I Danmark skal man have en Junckerhave,” lyder det fra manden bag anlægsgartnervirksomheden Junckerhaven. Et element fra den japanske have går dog ofte igen i den junckerske have: Vand.

Legat fra Dronning Margrethe

Lars Juncker var i Japan første gang i 1992 på et legat fra Dronning Margrethe, og det er blevet til flere besøg. Også en studietur for hele firmaet. På det seneste besøg i 2004 deltog Lars Juncker som én af 25 i et ‘Japanese Garden Seminar’ på Kyoto University of Garden Art.

Junckerhaven02

Fotograf: © Karl Ravn

I 2006 udgav han bogen Vand i haven på Politikens Forlag, og Lars Juncker er ofte foredragsholder og censor – med vand i haven og svømmesøer som speciale.

Junckerhaven har to gange modtaget Danske Anlægsgartneres PR-pris Den gyldne Spade – populært kaldet ‘Spaden’.

Svømmesøer erstatter swimmingpools

Junckerhaven er i dag næsten gået hen og blevet synonym med svømmesøer.

Det hele begyndte, da en kunde for 4 – 5 år siden ønskede sig en svømmesø i haven. Nu er det blevet til 16 svømmesøer over hele landet, og nummer 17 og 18 er ved at blive lavet.

“Der er jo i virkeligheden ingen, der er vilde med en swimmingpools udseende, men med svømmesøen fanger vi tidens trend.”

Meget viden er hentet hos eksperter i Tyskland og Østrig, og for Lars Juncker og hans medarbejdere var al den nye viden næsten som at begynde forfra i 0. klasse.

Fandt drømmejobbet som 10-årig

Det med Lars Juncker og vandet er ikke noget nyt.

Junckerhaven03

Lars Juncker

“Da jeg var i lære, arbejdede jeg på et vandprojekt, og det var vildt sjovt.” På det tidspunkt var Lars 16 år, men ønsket om at blive anlægsgartner går længere tilbage.

“Allerede som 10-årig vidste jeg, at jeg skulle være anlægsgartner.”

Lysten kom efter at have hjulpet en anlægsgartner i naboens have. Som 12-årig prøvede Lars at få lov til at komme ud af skolen, men han måtte vente til efter 9. klasse, hvor han var 16 år.

“Jeg har gået i 9 forskellige skoler, og skolen og jeg blev aldrig venner,” siger Lars Juncker. De mange skoleflytninger skyldtes forældrenes arbejde i restaurationsbranchen.

Fru Juncker

Og så skal Sidse Juncker lige nævnes:

“Uden fru Juncker ville det ikke gå,” minder Lars Juncker lige om.

Sidse Juncker er marketinguddannet og tager sig af kundepleje, holder styr på Lars (med hans egne ord) og får alt det administrative hos Junckerhaven til at køre.

Se Junckerhavens hjemmeside