De kunstfærdige nyanlæg er et speciale hos Vejby Anlægsgartneri A/S

Den nordsjællandske overflods-gartner

Vejby Anlægsgartneri ApS har været medlem af Danske Anlægsgartnere i 40 år. Det er lige så mange år som indehaver Aske Kaae Petersen har været i live.

Der er dog ikke tale om, at han allerede i vuggen indså fordelen ved at være medlem af en garantisikret brancheorganisation.

Det var i stedet hans forgænger Poul Erik Refsgaard, der stiftede virksomheden i 1976. Aske Kaae Petersen begyndte først i firmaet som arbejdsmand i 1996, hvor han siden blev udlært anlægsgartner, inden han overtog firmaet for 13 år siden.

Ingen krise under krisen

I dag har Vejby Anlægsgartneri ApS lige så mange ansatte som dengang. Og faktisk har firmaet haft 4-5 ansatte i alle årene, også i opgangstiderne fra 2003-2006 og i nedgangstiderne i kølvandet på finanskrisen i 2008.

Men det har en enkel årsag, forklarer Aske Kaae Petersen.

“Vi har jo vores base her i Nordsjælland, hvor folk er mere velhavende, og der er mange med dyre sommerhuse i området. Derfor forsvandt markedet ikke for os, da krisen ramte. Vi har sådan cirka haft samme antal ansatte hele tiden,” forklarer han.

På den måde er der folk nok til at løfte opgaverne, men der er også tilpas få opgaver til, at man kan koncentrere sig ordentligt om dem. Og det er nødvendigt, når man har med Danmarks mest velbeslåede haveejere at gøre, fastslår anlægsgartnermesteren.

“Vores kerneområde er sommerhusene, hvor der bor mange udenlandsdanskere, og her skal arbejdet i dén grad være i orden, for de taler jo sammen, og alting er baseret på mund-til-mund-metoden. Og desuden kan man sige, at dem, som har penge nok, ved godt, at hvis de vil have et ordentligt stykke arbejde, så skal det udføres af en anlægsgartner, som er medlem af Danske Anlægsgartnere.”

Støttemure er en særlig disciplin, som Vejby Anlægsgartneri ofte bliver kaldt ud for at rette op på, når ikke-fagfolk har prøvet at anlægge dem.

Mange dyre haver og lidt vedligehold

Det er først og fremmest de dyre haveanlæg, som Vejby Anlægsgartneri har specialiseret sig i. Her er det bl.a. store træterrasser, støttemure, omfattende beplantninger eller kunstfærdige chausséstensbelægninger, som er i højsædet.

Det betyder dog ikke, at firmaet ikke også tager sig af de mange andre typer opgaver, som anlægsgartnerfaget byder på. Fx snerydning om vinteren og mindre plejeopgaver for boligselskaber og den lokale kommune.

Men Aske Kaae Petersen lægger ikke skjul på, at opgaverne med at skabe smukke haver ligger tættest på hans hjerte.

“Jeg tror kun, at pleje og vedligehold fylder 5-10% af forretningen. Og sådan kan jeg bedst lide det. Vi havde eksempelvis en opgave i Vedbæk, som jeg selv tegnede haveplanen til. Det var en opgave til 1,2 mio. kr., hvor vi skulle lægge 36.000 chaussésten og anlægge en helt ny have med fuldvoksne rododendron. Den slags store, interessante opgaver har vi mange af, og det håber jeg, vi bliver ved med,” lyder det fra Aske Kaae Petersen.

Læs mere eller kontakt virksomheden på www.vejbyanlaeg.dk