Påske og tid til rigtigt at komme i haven
Påsken falder tidligt i år, men heldigvis er der alligevel masser at lave i den tidlige forårshave. Marts er eksempelvis et rigtigt godt tidspunkt at begynde bekæmpelsen af ukrudt i haven – både det i bede og på belægninger. Det meste ukrudt har efter en lang kold og mørk vinter brugt meget af den oplagrede næring, og nyspirede planter er ofte små og svage. Altså lette at få kål på.
Skuffer eller hakker du ukrudtet i bedene væk nogle gange, bruger ukrudtet den sidste rest af oplagret energi i rødderne/knoldene osv., og planten dør.
Vælger du at bekæmpe ukrudtet ved brænding, skal planten kun blancheres og ikke brændes helt af. Om ukrudtet har fået nok, kan du nemt kontrollere ved at trykke let på et blad med en finger, som gerne skulle efterlade en mørk plet.
Til en blanchering bruges der for det første mindre energi, og desuden sker der en kraftigere fordampning fra den blancherede plante, hvilket medvirker til at udsulte de tilbageværende plantedele.
Kan du plante nu?
Der er ingen problemer med at plante nu, så længe jorden ikke er frossen og plantens rødder ikke udsættes for frost i forbindelse med plantningen.
Med det milde forårsvejr vi har haft i marts er mange allerede gået i gang med havearbejdet, plantning, såning, nedskæring af stauder, lægning af kartofler osv. og det er stadig ikke for sent. Så længe de løvfældende planter ikke er sprunget ud, kan det nås endnu at plante barrodsplanter. Kan man få planter fra køl vil det være muligt at forlænge plantesæsonen. Køber man planter med klump eller i potte, kan de stort set plantes hele året rundt.
Det er også et godt tidspunkt at dele og flytte stauder, mens deres nyvækst er minimal.
Tidlig indsats mod dræbersnegle
Marts måned står også i haveoprydningens tegn – klippe stauderne ned og fjerne de sidste blade i bedene.
Med en omhyggelig oprydning/klargøring kan årets bestand af dræbersnegle desuden reduceres kraftigt. Typisk gemmer de små snegle sig i de sidste bunker af visne blade, sten, brædder, krukker og affaldsdynger; undgå i det hele taget, at der står noget direkte på jorden eller græsset.
I køkkenhaven skal også de tilbageblevne kartofler, rødbeder mv. fjernes. Det er alle tiders steder for sneglene at gemme sig. Her kan de ligge og hygge sig hele vinteren og så begynde at æde løs, når foråret kommer.
Læs også om forspiring af kartofler og andre tips til marts-haven HER.
Og husk at du altid kan kontakte din lokale, garantisikrede anlægsgartner, hvis du vil have hjælp til haven.