140 timers havearbejde forude...

... eller næsten seks døgn. Så meget tid bruger gennemsnitshaveejeren på at pusle om sin have i forårs- og sommermånederne. Det viser en undersøgelse foretaget af Idenyt i 2010.

haveglade artikelHavearbejde er afslappende

Hvorfor bruger vi så al den tid på haven? 30 procent svarer, at de slapper af med havearbejde. De er dog skarpt fulgt af de 29 procent, der arbejder i haven, fordi 'den jo ikke passer sig selv'.  En besvarelse, der er lidt svær at afkode som positiv eller negativ, men så har vi heldigvis 27 procent haveejere, som arbejder i haven, fordi de elsker at forme deres haver og se tingene gro. Fem procent svarer i øvrigt, at de arbejder i haven, fordi de ikke kan få andre til det. Måske skulle de overveje at bruge en anlægsgartner...

Haven som hyggeligt samlingssted

I undersøgelsen skulle danske haveejere også fortælle, hvordan de betragter deres have. Over en tredjedel ser haven som et hyggeligt samlingssted, mens 28 procent bruger haven som akitivitetsrum med havearbejde, sport og leg. Og så er der atter de fem procent, der måske ikke har det så godt med deres have. De ser den som et 'nødvendigt, arbejdskrævende onde'.

Regionale forskelle

Haveejere i Nordsjælland topper i øvrigt med 52 minuttter i haven pr. dag, mens Sønderjyderne med 40 minutter pr. dag kommer lidt lettere over havearbejdet. Udover den regionale forskel i tidsforbrug er der også aldersbestemte forskelle på, hvad vi dyrker i køkkenhaven. Jordbær dyrkes eksempelvis fortrinsvis af unge haveejere, mens kartofler er den foretrukne afgrøde hos haveejere over 60.

Tallene er fra en undersøgelse udført af Idenyt i 2010 blandt 9.000 haveejere. En anden Idenyt undersøgelse viser i øvrigt, at haveforbedringer er blandt de ting, danske villaejere vil bruge penge på i 2011.

Læs også 'Planlæg drømmehaven'

Find din lokale anlægsgartner


 
Danske Anlægsgartnere   -   Sankt Knuds Vej 25   -   1903 Frederiksberg C   -   (+45) 33 860 860   -   info@dag.dk   -   Medlemslogin