Haven i april

Med lyset og varmen i april begynder græsset for alvor at gro.

Græsplænen er måske nogle steder blevet lidt tynd pga. slid og skygge. For at forebygge at ukrudtet udkonkurrerer græsset, kan du med fordel forbedre vækstvilkårene for græsset. Det gør du ved at rive plænen igennem for at fjerne dødt plantemateriale.

April

Der, hvor man går meget, kan det med års mellemrum være en rigtig god ide at lufte/løsne vækstlaget for at give græsset bedre vækstbetingelser.

Mindre græsplæner kan løsnes ved at træde en greb ned i plænen med 5 – 10 cm mellemrum. Er plænen større, kan du bruge en maskine til arbejdet (vertidræn). Bagefter skal græsplænen eftersåes og gødes. Spørg eventuelt din lokale anlægsgartner om råd.

Klargøring af køkkenhaven

For at få et godt udbytte af køkkenhaven skal jorden være god med et rigt liv af regnorme, mikroorganismer, bakterier og svampe, der nedbryder organiske plantedele fra kompost, vissent grøngødning, dyregødning osv. Så derfor der det vigtigt at der i jorden forefindes kompost og andet organisk materiale.

Har du kompost i haven kan dette bruges – alternativt kan der i mange kommuner hentes kompost på genbrugspladserne. Er der ikke tilført kompost til jorden i efteråret kan det nås endnu – da kompost kan have en høj gødningsindhold bør der kun udlægges få cm. Fjern først alt ukrudt, og læg så et lag kompost, champost eller komposteret dyregødning ud på jorden. Grav eller kultiver det ned i øverste lag (10 -15 cm).

Er køkkenhaven først blevet gjort klar, er der ikke andet end vente på at jorden bliver varm og såning af diverse afgrøder kan på begyndes.

Få desuden inspiration fra et par af vores andre sider om køkkenhave:

Oprydning og nedskæring

Ellers står måneden i oprydningens og omlægningens tegn. Visne staude toppe fjernes, blade fjernes og planter flyttes og nye udplantes. Det vil være helt oplagt at fjerne de døde blomsterstande, fx på havehortensie og evt. skære busken lidt mere ned. Også nedskæring af sommerfuglebuske vil være oplagt.

Og sidst i april, når der ikke længere er risiko for nattefrost, nedskæres roserne.

Fjern mos – med robot, fugle, gødning eller tromle!

Der er mange veje at gå, når det gælder mos. Gå til vores side om mos