Haven i juli

Selv hvis sommeren bliver varm og tør, er det ofte en dårlig ide at vande for meget. Det betyder nemlig, at du ikke vænner planterne til at klare sig selv.

Tørt græs kommer sig hurtigt

En græsplæne bliver som regel hurtigt brun, når den ikke får vand i en længere periode. Det kan være trist at se på, men er ikke nogen katastrofe for græsplænen. Den er nemlig god til at komme sig og bliver som regel hurtigt bliver grøn igen, når der atter kommer regn.

Juli

De fleste græsarter, der bruges i græsplænen, kommer oprindelig fra græsstepper, hvor de er vant til at kunne udstå længerevarende tørke. I sådanne perioder går græsset i dvale, og selv om det visner over jordoverfladen, er der stadig energi i rødderne og nye knopper under jordoverfladen. Når der atter kommer vand, kommer græsset ud af dvaletilstanden, og græsplænen bliver hurtigt grønt igen.

Tørkevant græsart

Skal du anlægge en græsplæne på en sandet jord eller en sydvendt skråning vil det være en god ide at anvende særligt tørketålende græsarter, som for eksempel Rødsvingel, som bedre klarer en tørkeperiode.

Advarer mod sjatvanding

Mens græsplænen godt kan tåle en længere tørkeperiode, hvor der er forbud mod at vande med slange, kan det være fornuftigt nok at svinge vandkanden over for eksempel krukker med blomster samt grøntsagerne i køkkenhaven. Hvis blomster eller grøntsager står og hænger, kan du godt hjælpe dem ved at vande med kande.

Det er selvfølgelig begrænset, hvor megen vækst de opnår, men du kan da i hvert fald som regel holde dem i live. Men bortset fra blomster og grøntsager er der efter min mening normalt ikke det store behov for at vande haven.

Dog kan nyplantede træer og buske have brug for lidt vand for hjælpe dem i gang. Men når de først har etableret sig, er det en rigtig dårlig ide at gå og sjatvande i tide og utide, da planterner så ikke tvinges til at søge efter vand via rodvækst. Eller sagt på en anden måde: de vænner sig til ikke at skulle klare sig selv.