Haven i december

Selvom december ikke står i havens tegn, kan du sagtens have lyst til at gå i haven på en dag med solskin. Ja, og hvad kan du så lave i haven?

Bekæmpelse af snegle

Ślinik Luzytański Arion Vulgaris

Dræbersneglens æg ligger ofte i samlinger på 20-30 styk, og den milde vinter betyder, at flere end normalt vil overleve frem til foråret. Foto: Janusz Krzyżek

Det kan være en god ide at rydde op i haven for at bekæmpe næste års bestand af dræbersnegle. Det gør du ved at fjerne gemmestederne for de små snegle som overvintrer – de store snegle dør inden vinter, og snegleæggene kan heller ikke klare vinteren.

Fjern de sidste bunker af visne blade, sten, brædder, krukker og affaldsdynger; undgå i det hele taget, at der står noget direkte på jorden eller græsset. I køkkenhaven skal også de tilbageblevne kartofler, rødbeder mv. fjernes. Det er alle tiders steder for sneglene at gå i hi. Her kan de ligge og hygge sig hele vinteren og så begynde at æde løs, når foråret kommer.

Vinterdækning

Har du nogle sarte planter i haven, så som roser, kamelia, fersken, mandel, peberbusk gunnera osv., er tiden kommet til at beskytte dem mod den hårde barfrost. Udover at sætte nogle grangrene omkring planterne kan det også være en god ide at udlægge kompost/sphagnum /rosenjord ovenpå/omkring planterne som isolering.

For at sikre gunneraen (Mammutblad) vil jeg anbefale at lægge et tykt lag af blade på ca. 50 cm – bladene kan holdes på plads ved at sætte en lav cirkel af trådnet. Abrikos, fersken, vinen kan beskyttes ved at udlægge en lille vintermåtte. På meget frostudsatte steder kan det være nødvendigt at bestykke havehortensiaerne mod nedfrysning, da næste års blomster allerede er dannet på grenene, som er vokset ud hen over sommeren.

Beskæring

December kan være et godt tidspunkt at beskære havens træer, da det er nemt at se træets grenstruktur. Har man birk, valnød, ahorn eller andre “blødere” – træer som ved sen beskæring har stor udflåd af saft – bør du beskære dem inden nytår.

De eneste træer, som jeg ikke vil anbefale at beskære i vinterhalvåret er prunus’erne, blomme, kirsebær, fersken, da de er meget modtagelige for svampesygdomme, når de er i hvile. I stedet bør disse beskæres om sommeren.