Haven i november

I november er det blevet plantesæson for løvfældende træer og buske samt tid at slå græsset sidste gang og forberede sarte planter på vinterens komme.

Sidste høst i køkkenhaven

Pauline Bernard C QgJ 8fNUo Unsplash

Mange haveejere bruger november til at få styr på køkkenhaven. Foto: Pauline Bernard

I denne tid får vi normalt den første nattefrost. Det betyder, at det er tid til at grave gulerødder, rødbeder og knoldselleri op. Disse rodfrugter kan ikke tåle frost og kan med fordel opbevares i en grønsagskule.

Man kan lave en simpel grønsagskule ved at grave en stor murebalje eller måske to ned, hvis man har brug for mere plads.

Baljen fyldes med rodfrugterne, der dækkes med sand for at hindre udtørring. Over baljerne lægger man tætsluttende træplader, så musene ikke kan komme til grønsagerne og ca. 10 cm tykke flamingoplader eller en vintermåtte som isolering. Herved holdes frosten ude, og det er let at hente grønsagerne vinteren igennem.

Pastinakker og skorzonerrødder kan tåle frost og kan blive stående i køkkenhaven hele vinteren. Men da det er svært at få dem frem, når jorden er frossen, kan man grave nogle af dem op og opbevare dem i kulen med de øvrige rodfrugter.

Gravning af køkkenhaven
Fra gammel tid er der tradition for at grave køkkenhaven hvert efterår, hvilket ofte er et tungt og hårdt arbejde med øm ryg til følge.

Rent fagligt fraråder vi næsten altid at grave haven, da det ofte skader mere, end det gavner.

Ved at grave jorden forstyrres det biologiske liv i jorden, orme rives over, og andre mikroorganismer kommer enten til at ligge dybere eller højere i jorden, hvilket de sjældent tåler særlig godt – udtørres på overfladen, mangler ilt nede i jorden, mases osv.

Dog kan efterårsgravning være en god ide, hvis jorden er meget leret. Her vil frosten hjælpe med til at sprænge de hårde jordklumper. Eller hvis jorden er blevet hård som følge af færdsel mv. Alternativt kan man i sådanne situationer løsne jorden med en greb.

Også hvor der er mange rødder i overfladen, eller når man skal have tilført større mængder af kompost/kogødning, kan det være en god ide at grave, da man herved får fjernet rødderne fra overfladen, og bladene komposteret ned i jorden, hvorved jorden bliver nemmere at kultivere.

Vær dog opmærksom på, at tidlig efterårsgravning giver let adgang for dræbersneglene til at finde beskyttede hulrum nede i jorden, inden frosten for alvor kommer. Det kan give flere overvintrende snegle i haven.

Vinterdække, løbende tilførsel af organisk materiale, brug af grøngødning m.v. vil på sigt bevirke, at jorden bliver så bekvem, at gravning ikke er nødvendig.

Hvis du ikke orker gravearbejdet eller at passe køkkenhaven, kan du til gengæld altid spørge din lokale, garantisikrede anlægsgartner om hjælp.