Fra ler til havejord 

Hvordan omdanner jeg den hårde, lerede jord omkring mit nybyggede hus til ordentlig havejord?

Når du skal forbedre jorden, er første skridt at tage en jordprøve for at fastslå jordens surhed (ph) og indholdet af næringsstoffer.
En stiv og tung lerjord kan blive mere medgørlig ved at tilføre kalk, som skørner jorden. Det kan også hjælpe at blande groft grus i det øverste vækstlag, men der skal ofte store mængder grus til at få en smuldrende overflade. Et 10 cm tykt lag, som blandes med de øverste 15 cm jord, vil dog nok kunne mærkes. Har du derimod en meget let sandjord, kan du forbedre jorden ved både at tilføre lerjord og humus/muld i de øverste 15 cm.
Der kan tage flere år at opnå den ideelle havejord. Men der er ingen grund til at fortvivle. Enhver jordtype kan forbedres og give grobund for havens planter. Og heldigvis kan mange planter vokse på vidt forskellige jordtyper.
Næsten alle jordtyper fra den lette sandjord til den tunge lerjord vil have gavn af at få tilført organisk materiale i form af  enten staldgødning eller kompost - særligt velegnet er "champignonmuld".
Det kan være en idé at tage en anlægsgartner med på råd, hvis du skal anlægge en helt ny have.

Find din lokale anlægsgartner

 

Til toppen

 
Danske Anlægsgartnere   -   Sankt Knuds Vej 25   -   1903 Frederiksberg C   -   (+45) 33 860 860   -   info@dag.dk   -   Medlemslogin