Nedklipning af ligusterhæk 

Vores gamle ligusterhæk på næsten to meter er efterhånden blevet temmelig åben forneden. Kan den blive god igen, hvis vi klipper toppen af?

Det er ikke nok blot at klippe en halv eller hel meter af hækken. Selvom I klipper den en meter ned, vil den fortsat være åben forneden. Der kommer ganske vist mange nye skud, men kun på øverste 30 cm. I skal altså klippen den ned til 15-30 cm over jorden; så kan de nye skud kun komme helt fra bunden og dermed har I grundlaget for en ny tæt hæk - forudsat at hækken er i god vækst i forvejen. Klip den nyopvoksede hæk på siderne allerede fra første år, så bliver den tæt.

Til toppen

Brune rande på valnøddeblade 

Kan I forklare de brune rande på bladene på vores valnøddetræ? Er der i år specielt angreb på valnøddetræer?

Umiddelbart vil jeg tro, der er tale om bladpletsyge (Marssonina juglandis), som ervalnød til spsvBrune rande på valnødblade en svampesygdom, der både angriber blade og frugter hos valnød. Angreb kan være mere eller mindre omfattende - fra ganske få brune pletter til hele blade, som fremstår brune.

Om valnøddetræer er specielt angrebne i år, ved jeg ikke. Bladpletsyge er meget almindelig hos valnød, men det konkrete tilfælde er voldsommere end normalt.

For at minimere risikoen for også at få omfattende angreb næste år, bør nedfaldne blade og frugter fjernes, da svampen overvintrer.

Til toppen

Beskæring af prydbuske 

Jeg har fået at vide, at jeg skal beskære mine prydbuske om vinteren, men en kollega har lige sagt, at det er bedst om efteråret. Hvad er rigtigt?

dronningebusk azDronningebusk Der er ganske rigtigt mange, som tror, at træer og buske helst skal beskæres om vinteren. Det er dog først og fremmest fordi, det er lettere at se grenene og kronens form, når der ikke er blade på.
Men det bedste tidspunkt at beskære vedplanter er midt på sommeren. På dette tidspunkt er planterne i vækst, og kan derfor hurtigt transportere fenoler (stoffer, som beskytter mod svampeangreb) frem til det sted på træet/busken, hvor der er skåret en gren af.
Du bør dog vente med at beskære til efter Sankt Hans, da grenen på dette tidspunkt har nået at producere nok energi til erstatning for den energi, der blev brugt til at danne det nye skud. Har du et større beskæringsprojekt i tankerne, er det dog altid en god idé at hyre en professionel anlægsgartner.

Find din lokale anlægsgartner

Til toppen

Fældning af lærk 

Vi har en gammel fyr og en lærk, der vokser meget tæt. Vi vil gerne give fyrren bedre plads og overvejer at få lærken fældet. Men vi har hørt, at lærk splintrer meget let under fældning, og derfor ikke er så let at fælde - selv for en professionel. Er det rigtigt? Og hvilke forholdsregler bør vi tage?

Som udgangspunkt kan lærk godt være problematisk af fælde. Det afhænger af, hvorimg_6324 man skærer og årstiden. Specielt i frostvejr og om foråret er træet særligt sprødt. Resten af året er det hovedsagelig store grene, som kan være sprøde. Jeg vil altid anbefale, at lade en professionel forestå fældningen, da han har den nødvendige erfaring samt er forsikret, hvis skaden skulle ske.

Find din lokale anlægsgartner

Til toppen

 
Danske Anlægsgartnere   -   Sankt Knuds Vej 25   -   1903 Frederiksberg C   -   (+45) 33 860 860   -   info@dag.dk   -   Medlemslogin