Tjek på stilen

– om belægninger der passer til dit hus

Tjek På Stilen01

Fliser og brosten til hus fra 1920’erne

Der er kolosalt mange be­lægningsmaterialer at vælge imellem. En god tommelfingerregel er at vælge en belægning, der passer til husets byg­gestil og historie.

Til et gammelt stråtækt hus hører f.eks. pigsten, brosten og rustikke klinker. Til et hus fra 1920’erne kommer simple fliser med, mens pigstenene går ud. Det betyder ikke, at man skal bruge de materialer, der fandtes, da huset blev bygget, men former, proportioner og dimensioner skal passe. Mo­­der­­ne belæg­nings­syste­mer i specielle former passer godt til nye huse.

Tag højde for farver og struktur

Tjek På Stilen02

Her følger belægningen husets farve.

Inden for den kulturhistoriske ramme spiller farver og overfladestruktur også en stor rolle. Belægningens farve skal passe til huset.

Det duer f.eks. ikke med en kold rød betonsten til et hus i varme røde mursten. Her bør farvevalget snarere være over i det grå, sorte eller beige. Måske gult hvis der ikke er for meget drøn på. Mønstre med farvekombinationer er naturligvis også muligt, enten i samme materi­ale eller ved at bruge forskelli­ge materialer hvor man samtidig opnår en strukturfor­skel.

Prisen spiller en stor rolle

Tjek På Stilen03

Betonbrosten vælges ofte pga prisen

Det handler også om prisen, selvfølgelig.

Brosten og natur­stensfliser er dyrere end betonbrosten, og be­tonbrosten er det almindelige valg, der bruges til alt.

Men det er nok ofte et valg, der er mere styret af prisen end af udseendet. Betonbrosten er billige og forsøger at ligne gammeldags belægninger af store brosten. De har vist sig at være en stensikker succes.

Løst underlag er mindre holdbart

Løse materialer som grus, stenmel og perlesten kan bruges til de fleste huse, men man skal tage højde for, at der kan være vejrlig, hvor de ikke fungerer optimalt. Til de belægninger, der skal bruges meget og konstant, holder en fast belægning bedre.

Skal du have lavet nye belægninger i indkørslen eller på terrassen, så tag en anlægsgartner med på råd.