Regn er en gave til din have
Så styrter regnen atter ned, og kloakkerne bliver overbelastet med oversvømmelser til følge. Men haveejere bør lære at se regnvandet som en ressource, mener Haveselskabet og Miljøministeriet. I samarbejde har de igangsat projektet ‘Regnvand i haver og parker’.
Regnvand er en ressource
“Haveejerne spiller en vigtig rolle, når det gælder om at undgå oversvømmelser efter heftig regn. Intelligente haver kan opsamle regnvand, så det bliver forsinket på vej til kloakken eller slet ikke belaster kloaksystemet,” siger miljøminister Karen Ellemann.
“Regnvand bør betragtes som en ressource, der kan give flotte kreative haver. Desuden arbejder jeg på at gøre det økonomisk attraktivt for boligejerne at undgå at sende regnvand i kloakken,” fortsætter hun.
Hold på regnvandet og spar penge
Der falder op imod 840 millioner kubikmeter regnvand på de danske parcelhusgrunde hvert eneste år. Store mængder af regnvandet ledes direkte i kloakken og sender kloaksystemet på overarbejde.
Hvis haveejerne holder regnvandet på egen grund, kan samfundet spare millioner på kloakrenovering. Haveejere som benytter regnvandet intelligent ved at anlægge bede, faskiner, grønne tage og klimavenlige indkørsler, får ikke alene en grøn, smuk og kreativ have.
De kan også i mange kommuner få op til halvdelen af tilslutningsbidraget til kloaknettet tilbage, hvilket svarer til 21.000 kroner.
For lidt konkret erfaring
Mange kommuner har et ønske om at fremme afkoblingen af regnvand fra kloakken i boligområder, hvor kloakkapaciteten er for lille, men der er endnu ingen eller få eksempler på, hvordan en kommune med succes kan hjælpe til, at det sker i områder, hvor kommunen ønsker det.
En vigtig del af projekt “Regnvand i haver og parker” er derfor at få bragt de mange aktører som kommuner, forsyningsvirksomheder og anlægsgartnere sammen om en række workshops for at udveksle erfaringer.