Plant forårets farver

Sensommerhaven i oktober har helt sin egen charme med sent blomstrende stauder, høstasters, høstanemone, roser, havehortensia, mens træer og buske pryder haven med smukke efterårsfarver. Særlig benved, rødeg og de forskellige løn gør sig bemærket.

Selvom haven stadig er smuk i efterårets forfald, bør planlægningen af det kommende års have allerede begynde nu. Skal haven det kommende forår prydes af tulipaner, narcisser, scilla og krokus, er det nu du skal handle.

Blog 18oktober Høstanemone

Høstanemonen, Anemone hupehensis, er en af efterårshavens smukke stauder.

Valg af løgvækster

Udbudet af løgvækster er så stort, at man nærmest kan blive overvældet, når man skal vælge. Der er tulipaner med lang stilk, botaniske tulipaner (er de mest holdbare), påskeliljer, perlehyacinter og mange, mange flere.

De fleste typer findes i flere forskellige højder, farver, blomstringsperioder, bladfarver osv. Og når man så står der i planteskolen, har man kun en plantebeskrivelse og et foto at vælge ud fra.

Har man god tid, kan man i løbet af det kommende forår få inspiration i en af løgparkerne – eksempelvis Gavnø. Her kan udvalget af løgvækster ses i skala 1:1, og man kan få idéer til egne sammensætninger.
Når du skal købe dine blomsterløg gælder de samme forhold, som ved alle andre køb af planter – planlæg købet i forvejen:

• hvor stort et areal skal der købes løg til.
• hvilke farver vil man have.
• hvilke højder skal der være en type eller flere blandet sammen osv. osv.

Blog 18oktober Blomsterløg

Blomsterløgene skal plantes nu, hvis haven skal
sprudle til foråret.

Gode råd når du skal vælge løg

• Mærk efter på løgene om de er hårde og sunde eller svampede og dårlige.
• Er der flere størrelser på de samme løgtyper, bør man altid købe af den største sortering. De små løg kan nemlig godt være for svage til, at kunne sætte blomster første år.
• Det kan være en god idé at købe løgblandinger, hvor der er 3-5 forskellige typer og farver. Det er normalt valgt så de klæder hinanden og giver lang blomsterglæde.
• Plant gerne løgene mellem for eksempel Hosta, lav brudeslør eller andre sene stauder, så skæmmer de afvisende toppe ikke bedene.